Śniadaniowe jabłkowo-cynamonowe muffinki
Jest
to najlepszy przepis na muffiny jak kiedykolwiek znalazłam! Z pomocą
przyszła mi książka autorki Rachel Allen, którą gorąco polecam. Szybki i
do tego banalnie prosty. Smakują wyśmienicie, nadają się na śniadanie,
deser lub na wizyty gości i nie wymagają dużo wysiłku. W sam raz do
zrobienia, kiedy mamy naprawdę mało czasu - w szczególności przy małej
bubci. Składniki są na 12 muffinków. Tak więc robimy!
Składniki:
☞ dwa jaja
☞ 100ml mleka
☞ 100ml jogurtu naturalnego lub maślanki
☞ 75ml oleju słonecznikowego
☞ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być też cukier waniliowy)
☞ 100g brązowego cukru plus 1-2 łyżeczki do posypania muffinków
☞ 325g mąki pszennej (1,5 szklanki) lub 225g mąki pszennej i 100g mąki razowej
☞ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
☞ 1/4 łyżeczki sody
☞ 1/4 łyżeczki soli
☞ 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Nagrzewamy
piekarnik do 180 stopni (w kuchence gazowej ustawiamy pokrętło między 3
a 4). Układamy wcześniej w formie do muffinów papilotki.
Oddzielnie
łączymy składniki mokre (jaja, mleko, jogurt, olej i ekstrakt z
wanilii) i suche (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól,
cynamon). Do składników mokrych dodajemy jabłka i mieszamy.
Następnie
łączymy składniki mokre i suche. Mieszamy do momentu połączenia
składników (nie dłużej!). Nalewamy ciasto do papilotek i wkładamy do
piekarnika na 20-25 minut. Na koniec zostawiamy jeszcze muffiny w
piekarniku przez 1-2 minuty. Możemy posypać dodatkowo brązowym cukrem.
Gotowe!
0 komentarze:
Prześlij komentarz